Előkészítés: 40perc, Sütés: 20perc

Hozzávalók:

  • 100 dkg liszt
  • 5 dkg élesztő
  • 2 db tojás
  • 1 ek cukor
  • 2 ek rum (nagy)
  • 0.5 l tej (kb.)
  • 10 dl napraforgó olaj (a kisütéshez)
  • 10 dkg porcukor (a tetejére)
  • 25 dkg lekvár/dzsem (a tálaláshoz)
  1. A lisztet egy mélyebb edénybe mérjük.
  2. 1 dl langyos tejbe morzsoljuk az élesztőt, hozzátesszük a cukrot, és hagyjuk, hogy felfusson.
  3. Beleöntjük a lisztbe, hozzátesszük a két egész tojást, majd még kb. 5 dl tejet és a rumot.
  4. Fakanállal addig dolgozunk rajta, amíg a tészta hólyagos, fényes lesz, és elválik az edény falától (kb. 10 perccel az után, hogy már nagyon unjuk az egészet).
  5. Kicsit meglisztezzük a tetejét, és hagyjuk, hogy duplára keljen.
  6. Akkor lisztezett deszkára borítjuk, és 2 centisre nyújtjuk.
  7. Lisztbe mártott fánkszaggatóval kiszaggatjuk, és letakarva újra megkelesztjük.
  8. Közben olajat teszünk fel melegedni. Ha a próbaképp beledobott fánktészta darabka megsül, jöhetnek a többiek. Fontos, hogy fejjel lefelé tegyük bele a fánkokat az olajba, vagyis a deszkán lévő oldala kerüljön felülre először.
  9. Fedjük le a fánkokat, süssük kb. 2 percig, majd vegyük le a fedőt. Ha elképesztő ügyesek voltunk, a fánk magától megfordul, ha nem,- senki sem látja – mi magunk fordítsuk meg.
  10. Újabb két percig sütjük, most már fedő nélkül, majd papírtörlővel kibélelt tálra szedjük. Porcukorral, lekvárral tálaljuk.

Forrás: https://www.nosalty.hu/recept/nagymamam-fankja